Профилактика на запека при децата

Консултирайте се с педиатър, ако детето Ви е под 1 годинка. Ако е по-голямо, има някоко неща които можете да направите и сами:

Приучавайте детето да приема по-голямо количество течности. Избягвайте сладки и газирани напитки, тъй като те увреждат зъбите. Предлагайте разнообразни напитки като вода, разредени плодови сокове и мляко (при някои деца приемът на големи количества мляко може да има обратен ефект). Сокът от сливи, круши или ябълки съдържа захар, наречена сорбитол, която спомага за поддържане фекалните маси по-меки. В страни с умерен климат, при деца на възраст 4-6 години приемът на течности трябва да бъде в рамките на 1,5 литра на ден, а при деца над 7 години – 2 литра дневно. При по-топъл климат, дневните нужди надвишават посочените количества.

Увеличете количеството фибри в храната. Това понякога е трудно. Изследвания показват, че 29-48% от децата са „fussy eaters”, а 47% имат лош апетит. Обяснете на детето, че с промяната в храненето се цели, „омекване” на изпраженията и улесняване на изхождането. Предлагайте от същата храна и на цялото семейство, за да не се чувства детето ощетено. Препоръчителен е приемът на 5 порции плодове или зеленчуци дневно. 

Не изключвайте млечните продукти, преди да се консултирате с лекар, това може да довете до хранителен дефицит. Около 50% от децата с алергия към кравето мляко са чувствителни и към соевия протеин, така че, това понякога не е решение.

Пригответе закуска и я сервирайте по едно и също време, тъй като при много деца, това създава навици, а и може да провокира изхождане (т.нар. гастро-количен рефлекс). Ако сервирате закуската достатъчно рано, ще остане достатъчно време и за посещение в тоалетната. В противен случай, бързайки за училище, детето ще остави „действието” за по-късно, а училищната тоалетна не е предпочитано място. Осигурете на детето удобна (детска) седалка в тоалетната, тъй като тя предполага ъгъл на тялото, подпомагащ изхождането.

Не давайте на децата лаксативи, без да са Ви препоръчани от лекар. Съществуват средства, действащи по различен механизъм – нека лекарят подбере най-подходящия за проблема на Вашето дете!