Перианален абсцес и перианална фистула

Заболяването започва с болка в аналната област, подуване, често висока температура и втрисане и общо неразположение (в началото има сходна клинична картина, както при възпаление от хемороидален произход). При дълбоко разположени абсцеси, подутина може и да липсва. Дължи се на инфекция, обхващата меките тъкани около правото черво и ануса, която води до оформяне на кухина с гной, която наричаме Перианален абсцес. Гнойната колекция се пробива спонтанно в определена посока или се дренира хирургично, като в около 50% от случаите, на мястото се оформя едно или няколко каналчета, които свързват абсцеса с кожата и които наричаме Фистула. При оформена външна фистула, от отвора на кожата периодично изтича различно количество гной, при вътрешна гнойта е примесена с изпражненията.

Консервативно лечение е възможно само в началните часове на заболяването. По-късно, целта на лечението при оформянето на абсцес се свежда до отваряне на инфектираната кухина и осигуряване евакуиацията на гнойта. Това се постига чрез разрез близо до ануса, през който се достига до абсцеса и гнойта се дренира навън. Тази продецура може да се направи и с местна упойка в амбулаторни условия. Големите и дълбоки абсцеси изискват хоспитализация и инцизия под обща анестезия. На хоспитализация подлежат още и пациенти, податливи на инфекции (напр. диабетици). Антибиотиците не могат да бъдат алтернатива на хирургичното лечение.

След оформянето на перианална фистула, консервативното лечение рядко може да има добър краен резултат и то единствено при фистули с къс подкожен ход. Лечението е оперативно, като се прилагат различни техники. Предвид спецификата на заболяването е препоръчително това да се извършва в болнични условия от добре подготвен, специализиран екип.