Кондиломи

Перианалните кондиломи представляват малки или по-големи, плътни възелчета, най-често срещани по половите органи или около ануса, разрастващи се с вид на «цветно зеле» или «портокал», различни по форма и размер, понякога покриващи плътно аналното отвърстие. Причината за развитието на острите кондиломи, е вирус, обикновено предаван по полов път (Human Papiloma Virus).

Перианалните кондиломи се проявяват с чувство на “чуждо тяло” в аналната област, секреция, понякога обилна, което налага носене на превръзки, болка или сърбеж. При нараняване е възможно и кървене.

Желателно е перианалните кондиломи да бъдат лекувани максималмо рано, тъй като разрастването им става бързо. Препоръчително е и проследяване за известен период от време след това, поради склонността им да рецидивират, тъй като често вирусът циркулира в организма. Ранното им отстраняване и лечение на виремията е и с оглед на злокачествения потенциал, който те имат (рак на маточната шийка). Лечението включва в ранните стадии локално приложение на медикаменти, а в по-късните се налага хирургично лечение: лазерна / електрокоагулация или оперативно.

Внимание!

Заболяването се предава по полов път!