Запек при деца

Констипацията при деца е чест проблем, с който родителите понякога трудно се справят. Добрата новина е, че този проблем често отзвучава спонтанно с времето.

Кое е нормално?

Обикновено, при здрави деца, честотата на изхожданията варира. Повечето деца на възраст 1- 4 години се изхождат 1-2 пъти дневно, рядко три пъти, докато други посещават тоалетната веднъж на два дни. Всичко това е в границите на нормата. Понякога се случва и абсолютно здрави деца да се изхождат на 3 дни.

Диаметъра и консистенцията на фекалните маси може да варира в зависимост от вида и количеството на приетата храна и течности.

Как да преценя дали детето ми страда от запек?

Симптомите на запека са:

 • детето Ви се напъва при изхождане
 • изхождането е болезнено и детето се въздържа от посещение в тоалетната
 • фекалиите са сухи и много твърди или на топчета.

Причини за запек при деца:

 • Недостатъчен прием на фибри в храната е най-честата причина.
 • Анална фисура е друга, често срещана причина за констипация. Тя представлява „цепване” на ръба на ануса, което прави изхождането силно болезнено. Често проблемите започват след прекарана вирусна инфекция, когато приемът на течности не е бил достатъчен. Фекалните маси стават по-сухи и твърди и преминават по-трудно през аналния канал.
 • Притеснения от посещение в тоалетната се случват по-често в детската градина или в училище, което може да отключи период на констипация.
 • Стомашно разстройство, когато децата имат диарични изхождания и трудно се контролират може да бъде последвано от период на запек, вероятно защото детето се притеснява, че няма да може да се задържа.
 • Емоционално неразположение е друг възможен отключващ механизъм – например силен стрес в семейството.
 • Лекарствата не са честа причина за констипация при деца (за разлика от възрастните), но някои средства против кашлица могат да имат подобен ефект.
 • Алергия към краве мляко е друга „модерна” причина за всякакъв вид чревни нарушения при деца. При някои деца това е наистина възможно, особено ако членове на семейството страдат от бронхиална астма или екземи. В тези случай, запекът се наблюдава при прехода от майчина кърма към краве или някои видове адаптирано мляко.

Как да помогнем на детето си?

Консултирайте се с педиатър, ако детето Ви е под 1 годинка. Ако е по-голямо, има някоко неща които можете да направите и сами:

 • Приучавайте детето да приема по-голямо количество течности. Избягвайте сладки и газирани напитки, тай като те увреждат зъбите. Предлагайте разнообразни напитки като вода, разредени плодови сокове и мляко (при някои деца приемът на големи количества мляко може да има обратен ефект). Сок от сливи, круши или ябълки съдържа захар, наречена сорбитол, която спомага за поддържане фекалните маси по-меки. В страни с умерен климат, при деца на възраст 4-6 години приемът на течности трябва да бъде в рамките на 1,5 литра на ден, а при деца над 7 години – 2 литра дневно. При по-топъл климат, дневните нужди надвишават посочените количества.
 • Увеличете количеството фибри в храната. Това понякога е трудно. Изследвания показват, че 29-48% от децата са „fussy eaters”, а 47% имат лош апетит. Обяснете на детето, че с промяната в храненето се цели, „омекване” на изпраженията и улесняване на изхождането. Двайте от същата храна и на цялото семейство, за да не се чувства детето ощетено. Препоръчителен е приемът на 5 порции плодове или зеленчуци дневно. Прилагаме списък с храни с високо или средно съдържание на фибри, дано Вашето дете хареса някои от тях.
 • Не изключвайте млечните продукти, преди да се консултирате с лекар, това може да довете до хранителен дефицит. Около 50% от децата с алергия към кравето мляко са чувствителни и към соевия протеин, така че, това понякога не е решение.
 • Пригответе закуска и я сервирайте по едно и също време, тъй като при много деца, това може да провокира изхождане (т.нар. гастро-количен рефлекс). Ако сервирате закуската достатъчно рано, ще остане достатъчно време и за посещение в тоалетната. В противен случай, бързайки за училище, детето ще остави „действието” за по-късно, а училищната тоалетна не е предпочитано място.
  Осигурете на детето удобна (детска) седалка в тоалетната, тъй като тя предполага ъгъл на тялото, подпомагащ изхождането.
  Не давайте на децата лаксативи, без да са Ви препоръчани от лекар. Съществуват средства, действащи по различен механизъм – нека лекарят подбере нй-подходящия за проблема на Вашето дете.

Кога трябва задължително да се консултирате с лекар?

Това е задължително, ако вашето дете е под 1 годишна възраст. Ако то е по-голямо, опитайте описаните по-горе мерки за няколко седмици и ако проблемът не се разрешава, потърсете лекарска помощ. Друга причина за срочна визита при лекар е наличието на по-сериозни притеснения от Ваша страна – понякога това води до фрустрация у родителите, но не забравяйте, че детето няма „вина” и за това понякога е нужно време, така че бъдете по-търпеливи.

Основна причина да потърсите помощ при констипация е че, продължителността и честотата й, могат да доведат до разширение на ректума (правото черво). Тогава детето би загубило усещането, че му се ходи по нужда и мускулите в тази област биха загубили силата до избутват фекалните маси навън. Освен това, може да се появи неспособност за задържане на по-течни материи, което да доведе до сърбеж, възпаление, мацерация на кожата и зацапване на бельото. Ще си мислите, че диарията е проблем, без да схващате, че основната причина е констипацията.

Какво може да направи вашият лекар?

Първо, ако лекарят прецени че е необходими, ще прегледа дали няма някакъв проблем в ануса. Може да предпише някои видове лаксативи. Започва се обикновено с препарати за деца, които правят фекалните маси по-меки, но понякога това не е достатъчно. Лаксативите се приемат до два-три месеца, след което постепенно се редуцират.