Запек при деца

Констипацията или запекът при деца е чест проблем, с който родителите понякога трудно се справят. Добрата новина е, че този проблем често отзвучава спонтанно с времето.

Кое е нормално?

Обикновено, при здрави деца, честотата на изхожданията варира. Повечето деца на възраст 1- 4 години се изхождат 1-2 пъти дневно, рядко три пъти, докато други посещават тоалетната веднъж на два дни. Всичко това е в границите на нормата. Понякога се случва и абсолютно здрави деца да се изхождат на 3 дни.

Диаметъра и консистенцията на фекалните маси може да варира в зависимост от вида и количеството на приетата храна и течности.

Симптоми

Как да преценя дали детето ми страда от запек?

  • детето Ви се напъва при изхождане
  • изхождането е болезнено и детето се въздържа от посещение в тоалетната
  • фекалиите са сухи и много твърди или на топчета

Причини за запек при деца

Едни от най-честите причини за запек при децата са:

  • Недостатъчен прием на фибри в храната е най-честата причина за констипация при децата.
  • Анална фисура е друга, често срещана причина за констипация. Тя представлява „цепване” или раничка на ръба на ануса, което прави изхождането силно болезнено. Често проблемите започват след прекарана вирусна инфекция, когато приемът на течности не е бил достатъчен. Фекалните маси стават по-сухи и твърди и преминават по-трудно през аналния канал.
  • Притеснения от посещение в тоалетната се случват по-често в детската градина или в училище, което може да отключи период на констипация.
  • Стомашно разстройство, когато децата имат диарични изхождания и трудно се контролират може да бъде последвано от период на запек, вероятно защото детето се притеснява, че няма да може да се задържа.
  • Емоционално неразположение е друг възможен отключващ механизъм – например силен стрес в семейството.
  • Лекарствата не са честа причина за констипация при деца (за разлика от възрастните), но някои средства против кашлица могат да имат подобен ефект.
  • Алергия към краве мляко (лактозна непоносимост) е друга „модерна” причина за всякакъв вид чревни нарушения при деца. При някои деца това е наистина възможно, особено ако членове на семейството страдат от бронхиална астма или екземи. В тези случай, запекът се наблюдава при прехода от майчина кърма към краве или някои видове адаптирано мляко.

Как да помогнем на детето си?

Консултирайте се с педиатър, ако детето Ви е под 1 годинка.

Ако е по-голямо, ето някои полезни съвети:

Приучавайте детето да приема по-голямо количество течности. Избягвайте сладки и газирани напитки, тъй като те увреждат зъбите. Предлагайте разнообразни напитки като вода, разредени плодови сокове и мляко (при някои деца приемът на големи количества мляко може да има обратен ефект). Сокът от сливи, круши или ябълки съдържа захар, наречена сорбитол, която спомага за поддържане фекалните маси по-меки. В страни с умерен климат, при деца на възраст 4-6 години приемът на течности трябва да бъде в рамките на 1,5 литра на ден, а при деца над 7 години – 2 литра дневно. При по-топъл климат, дневните нужди надвишават посочените количества.

Увеличете количеството фибри в храната. Това понякога е трудно. Обяснете на детето, че с промяната в храненето се цели „омекване” на изпраженията и улесняване на изхождането. Давайте от същата храна и на цялото семейство, за да не се чувства детето ощетено. Препоръчителен е приемът на 5 порции плодове или зеленчуци дневно. Прилагаме списък с храни с високо или средно съдържание на фибри, дано Вашето дете хареса някои от тях.

Пригответе закуска и я сервирайте по едно и също време, тъй като при много деца, това може да провокира изхождане (т.нар. гастро-количен рефлекс). Ако сервирате закуската достатъчно рано, ще остане време и за посещение в тоалетната. В противен случай, бързайки за училище, детето ще остави „действието” за по-късно, а училищната тоалетна не е предпочитано място.

Осигурете на детето удобна (детска) седалка в тоалетната, тъй като тя предполага ъгъл на тялото, подпомагащ изхождането.

Не давайте на децата лаксативи, без да са Ви препоръчани от лекар. Съществуват средства, действащи по различен механизъм – нека лекарят подбере нй-подходящия за проблема на Вашето дете.

Кога трябва задължително да се консултирате с лекар?

Посещението при лекар е задължително, ако вашето дете е на възраст под една година.

Ако то е по-голямо, опитайте описаните по-горе мерки за няколко седмици и ако проблемът не се разрешава, потърсете лекарска помощ. Друга причина за срочна визита при лекар е наличието на по-сериозни притеснения от Ваша страна – понякога това води до фрустрация у родителите, но не забравяйте, че детето няма „вина” и за това понякога е нужно време, така че бъдете по-търпеливи.

Основна причина да потърсите помощ при констипация е, че продължителността и честотата й, могат да доведат до разширение на ректума (правото черво). Тогава детето би загубило усещането, че му се ходи по нужда и мускулите в тази област биха загубили силата до избутват фекалните маси навън. Освен това, може да се появи неспособност за задържане на по-течни материи, което да доведе до сърбеж, възпаление, мацерация на кожата и зацапване на бельото. Ще си мислите, че диарията е проблем, без да схващате, че основната причина е констипацията.

Какво може да направи вашият лекар?

Първо, ако лекарят прецени че е необходимо, ще прегледа дали няма някакъв проблем в ануса. Може да предпише някои видове лаксативи. Започва се обикновено с препарати за деца, които правят фекалните маси по-меки, но понякога това не е достатъчно. Лаксативите се приемат до два-три месеца, след което постепенно се редуцират.

При всички случай лечението е индивидуално, с конкретен поход, съобразявайки се с причините за проблема!