Заболявания

В Медицински център “Д-р Желязков” лекуваме различни проктологични заболявания – в медицината така се дефинират заболяванията на ректума, ануса и терминалната част на дебелото черво.

Факти

Думата проктология е образувана от гръцките думи πρωκτός (proktos), означаваща “право черво” и окончанието -λογία (-logia), означаващо “наука”. Още Хипократ е отделил голямо внимание на лечението на хемороидите и на други болести на правото черво, което говори за разпространението им дори и в древността. Днес, предвид начина на живот на съвременния човек, тези заболявания са често срещани, но много от тях могат да бъдат напълно излекувани или комфортът на пациента да бъде значително подобрен (в по-напреднал стадий на някои от заболяванията) след подходяща намеса на специалист. С развитието на медицината, все по-нови методики и медикаменти влияят положително при лечението им и шансът за лесно и пълно излекуване е увеличен значително.

Проктологични заболявания
Проктологични заболявания

Съществен проблем при тези заболявания е “стигмата” – неохотата на заболелите да говорят за тези болести. В Медицински център “Д-р Желязков” имаме значителен опит в подобни случаи. Дискретността и доверието са едни от най-важните критерии за успешното лечение на нашите пациенти.

В никакъв случай не прибягвайте до самолечение, а потърсете мнението и препоръките на специалист проктолог или хирург, тъй като често симптомите се припокриват и е възможно да бъдат сбъркани и от лекар, неспециалист в тази област!

Проктологични заболявания

Най-често срещаните заболявания в Проктология са:

Други заболявания фокус на Проктологията:

  • Абсцес или парапроктит
  • Външни тела
  • Травми
  • Проктит
  • Кисти

На страниците на нашия сайт ще намерите кратко описание на по-често срещаните заболявания на дебелото черво, ануса и ректума, както и възможни схеми за профилактика и лечение.

Информацията, която ще намерите тук, по никакъв начин не е предназначена за самолечение от страна на пациенти или за самообучение на медицински специалисти!

За повече информация и диагностика, обръщайте се към своя личен лекар или лекари-специалисти.