Д-р Анастас Желязков: Хемороидите не се израждат в рак!

Публикувано в страниците на Блитц
дата: 27 декември 2013
линк: http://www.blitz.bg/article/36819

Д-р Желязков с екипа си в операционна

И 10-годишни деца страдат от това заболяване

Днес колопроктологът д-р Атанас Желязков е наш събеседник заради желанието на част от читателите ни да получат компетентен отговор за справянето с хемороидите. Д-р Желязков е завършил Медицинската академия в София. Работил е няколко години в ИСУЛ, където придобива специалност Хирургия. От 1999 г. досега при д-р Желязков са преминали на лечение над 25 000 пациенти с хемороиди. Специалността Колопроктология той практикува вече 13 години, а тя включва диагностика, медикаментозно или безкръвно лечение на заболяванията на ануса и правото черво, а това са: хемороиди, фисури, полипи и някои по-редки заболявания.

– Д-р Желязков, темата за хемороидите винаги е актуална и интересува много от нашите читатели. Появи ли се нещо ново около лечението им?
– Ще ви предложа да акцентираме по-скоро на профилактиката, но, разбира се, ще поговорим и за лечението. В интерес на истината, няма нищо ново като лечение. Или по-скоро методите, които се предлагат като нещо ново, са еднодневки. Поне повечето от тях.

– До кой етап от началото на болестта се прилага консервативно лечение?
– Прилага се задължително при остро възпаление на хемороидите или в началните стадии на хемороидалната болест. С напредването на заболяването възможностите за консервативно лечение се ограничават или изчерпват напълно.

– А по принцип какво лечение прилагате?
– Медикаментозно или радикално. Премахването на хемороидите се извършва със специализирана апаратура, която позволява хемороидалните възли да се отстранят или да “изгорят” в амбулаторни условия. Това става в рамките на 2-3 минути.
Основните неоперативни методи са лигиране или налагане на еластично пръстенче върху тях. Чрез него се прекъсва кръвоснабдяването и така възелът спонтанно отпада за около седмица. Криодеструкция е другата процедура, при която се извършва прецизно и селективно „замразяване“ на хемороидите

И те “загиват” по време на процедурата, след което обработената тъкан се отделя спонтанно от организма.
Продължавам с т.нар. инфрачервено или лазерно коагулиране на хемороидалните възли. При този лечебен метод се използва способността на отделен спектър на светлината да предизвика коагулация на белтъчните молекули.

– Коя от тези методики е най-ефективна?
– Няма универсална или “по-добра” методика. Ключът към добрите резултати е правилно подбраното и професионално извършено лечение. Нерядко се налага отстраняване на различните хемороидални възли чрез съчетаване на няколко методики при един и същи пациент.

– Вярно ли е, че след оперативно лечение хемороидите пак могат да се появят?
– За съжаление всекидневно се занимаваме с пациенти с рецидив на хемороидална болест или на анална фисура. Случва се при нас да идват и такива, които вече са били оперирани в реномирани клиники в Европа или в САЩ. Нерядко обаче причината за рецидив е и грешка от страна на самия пациент – неправилно хранене, физически натоварвания, запек или просто склонност на организма да образува хемороидални възли.

– Профилактиката…
– Всеки ден пациенти ми казват: Аз от 5-10 години знам, че лекувате успешно хемороиди, но сега вече “ножът опря до кокала”

и затова идвам. Но когато наистина “ножът е опрял до кокала”, вече са изпуснати, както се казва, повечето влакове, да не кажа всички.

– Кои са основните моменти при нея?
– Първо – да се внимава какво се яде и какво се пие. Второ, което е много съществено – щом забележите първата капка кръв, отивайте при доктор, но не при личния лекар, който в повечето случаи ще ви предпише някакви лекарства и ще ви изпрати да се лекувате у дома. При такава ситуация отидете или при хирург, или при гастроентеролог. Точно тези специалисти могат да кажат какво е нужно да се предприеме.

Искам да подчертая още един интересен момент. Много хора живеят с мисълта, че е нормално да имаш хемороиди, нормално е да кървиш 10 пъти или да те боли 20 пъти в годината. Не, това не е нормално! Не е нормално човек да отиде при лекар и да му кажат: “имаш хемороиди, карай така”, докато стане време за операция. Запомнете, съществуват много възможности, които трябва да се използват, докато стане време за операция, или по-скоро – за да не се стига до там.

– Има ли някаква връзка между хемороидите и рака?
– Директно – не. Косвено обаче има много връзки. Затова казвам – като има налице нещо, което не е изяснено, не бива това нещо да се оправдава с диагнозата “хемороиди” и да се чака.

– Д-р Желязков, какво е отношението ви към алтернативните лечебни методи и в частност към хомеопатията?
– Всички тези методи, за които говорихме по-горе, в България ги броят за алтернативни.

– Какво имате предвид?
– Имам предвид това, че в САЩ 80% от хемороидите се премахват с неоперативни методи. По принцип алтернатива си е доста относително понятие, затова в случая говорим за алтернативни методи, защото в повечето случаи “се грабва ножът”… Относно хомеопатията – това е един клон, който определено има своето място, но в никакъв случай тя не може да бъде основно и единствено лечение. Има хора, които действат едва ли не на инат – няма да отида на доктор, ще се лекувам единствено с хомеопатия.

– Това е масово явление, защо?
– Защото е различно. Защото донякъде хората са разочаровани от традиционната медицина и в една или друга степен просто заради нивото на нашето здравеопазване.

– Според мен е и мода до голяма степен.
– Ако щете, и мода. Без съмнение има своето място, но до един момент от началото на болестта и при определени симптоми. Аз непрекъснато имам такива пациенти – през няколко дни идва такъв човек и ми казва: Ходих на хомеопат, той ми предписа лечение, но от него започна повече да кърви или повече да боли. Да, ама хомеопатът, който понякога е лекар, друг път не е лекар, му казал, че това е нормално – отначало ще стане по-зле, после обаче ще се оправи.

– “Подмладява” ли се и хемороидалната болест, както и много други хронични заболявания?
– Да, за съжаление. Преди 10-ина години средната възраст на пациентите беше 50-60 години. Напоследък идват много болни на възраст 20-30 години, а нерядко родители водят деца и под 10-годишна възраст.

– Защо има толкова болни млади хора?
– Причините се коренят изцяло в начина на живот. На първо място, това е неправилното хранене и затова винаги стигаме до старата поговорка, че ние сме това, което ядем. Не може от некачествени хранителни вещества да бъде изграден здрав организъм. Бързото хранене с предимно сухи ястия, непълноценните продукти на химическата промишленост, а не с натурални растителни и животински продукти, не може да не се отрази върху организма. Тук включвам и консумацията на появилите се вече генномодифицирани храни.

Нередовното хранене и недостатъчният прием на вода също имат отрицателно влияние върху човешкия организъм. И последното, което ще кажа, е, че хемороидите могат да се излекуват напълно, ако лечението започне навреме.

Яна БОЯДЖИЕВА