Д-р Анастас Желязков: Вече имаме и 10-годишни деца с хемороиди

Публикувано в страниците на Блиц
дата: 12 юни 2012
линк: https://www.blitz.bg/article/30694

Д-р Желязков в своя кабинет

Д-р Атанас Желязков е завършил Медицинската академия в София. Работил е няколко години в болница ИСУЛ, където придобива и специалност по хирургия. От 1999 г. до сега при д-р Желязков са преминали лечение над 25 000 пациенти с хемороиди.

– Д-р Желязков, ако трябва да поставите диагноза на българите към днешна дата от позициите на специалист-проктолог, каква ще бъде тя?
– Диагнозата на българите е подобна на тази при повечето хора в цивилизования свят: неправилно хранене, с много фаст фуд, много полуфабрикати и малко плодове и зеленчуци, малко вода. За това спомагат и производителите на храни и напитки, които разчитат на много консерванти в рецептурата си, много добавки и почти никакви натурални продукти. Липсата на достатъчно информация или на заинтересованост у нас, потребителите, също благоприятства консумацията на неполезни или направо вредни храни.

– Пациенти с какви заболявания се налага да лекувате най-често?
– Специалността, в която работя от над 13 години, е колопроктология – диагностика, медикаментозно или безкръвно лечение на заболяванията на ануса и правото черво, а именно хемороиди, фисури, полипи и някои по-редки заболявания.

– От писмата на нашите читатели оставам с впечатлението, че от хемороиди страдат много хора, а напоследък и младежи – на 20-30 години. Какво е вашето впечатление, нараснал ли е броят на тези пациенти?
– Права сте! Преди 10-ина години средната възраст на пациентите, посещаващи клиниката, беше около 50-60 години. Напоследък пациентите са на възраст 20-30, а нерядко родителите водят и деца под 10-годишна възраст.

– Какви са причините толкова млади хора да страдат от хемороиди?
– Причините се коренят изцяло в начина на живот. На първо място това е начинът на хранене и отново стигаме до старата поговорка, че ние сме това, което ядем. Не може от некачествени хранителни вещества, да бъде изграден здрав организъм

Бързото хранене с предимно сухи храни, непълноценната храна с различни продукти на химическата промишленост, а не на земеделието и на животновъдството, консумацията на генномодифицирани храни не може да не се отрази зле върху организма. Нередовното хранене и недостатъчният прием на вода също имат отрицателно влияние върху нас.

– Възможно ли е хемороидите да се излекуват напълно и как?
– Разбира се, че е възможно, но за целта лечението трябва да започне във възможно по-ранен стадий. В по-ранните стадии е достатъчно консервативно лечение, което трябва да бъде прецизирано индивидуално. В по-напредналите стадии е необходимо премахване на хемороидите и/или лечение и на съпътстващите заболявания. Колкото повече се чака, толкова по-малки са възможностите за безкръвно лечение, като понякога се стига и до операция. Разбира се, това трябва да бъде прецизирано внимателно във всеки конкретен случай. Практиката ми от над 25 000 пациенти показва, че в повечето случаи тежката операция за премахване на хемороидите може да бъде успешно заменена с конкретно и точно подбрана безкръвна методика.

– Кога може да се приложи консервативно лечение?
– Консервативно лечение се прилага задължително при остро възпаление на хемороидите или в началните стадии на хемороидалната болест. С напредване на заболяването възможностите за консервативно лечение се ограничават или изчерпват.

– Какво е мнението ви за лечението на хемороидите с билки?
– Аз приемам и нерядко предписвам лечение с билки, но не като основно, а по-скоро като допълнително или като профилактика. Наивно е да се мисли, че в по-напредналите стадии на хемороидалната болест билките биха имали сериозен ефект.

– Бихте ли уточнили кои билки помагат и как се прилагат?
– Билките, които предписвам ежедневно, са смрадлика или лайка, за седящи бани, в повечето случаи те имат добър ефект. За пиене не ги препоръчвам, защото не съм специалист, а и нерядко предизвикват странични ефекти. Илюзия е, че “билките не могат да навредят”.

– Читателите ни търсят активно такива варианти, тъй като след приложено оперативно лечение хемороидите са се появили пак?
– За съжаление при мен ежедневно идват пациенти с рецидив на хемороидална болест или на анална фисура, включително и такива, оперирани в реномирани клиники в Европа или в САЩ. Понякога това се дължи на недобре “изпипана” операция, но нерядко причината е и грешка от страна на самия пациент – неправилно хранене, физически натоварвания, запек или просто склонност на организма да образува хемороидални възли…

– Известно ли е дали заболяването се наследява?
– Определено има известно унаследяване на склонността към развитие на хемороиди – при мен нерядко идват цели фамилии с развита хемороидална болест, но това е по-често по мъжка линия. При жените по-често се унаследяват “по-лениви черва” или склонност към хроничен колит, които от своя страна също водят до развитие на хемороиди.

– Какви изследвания се правят при съмнение за наличието на хемороиди?
– Стандартното изследване, което се прилага в клиниката ни, е аноскопия – това включва оглед на последните 6-8 см от аналния канал. То е рутинно и безболезнено. Разбира се, при съмнения за друго заболяване са необходими и допълнителни изследвания.

– Колоноскопията ли е единственият начин за профилактика на полипите и преглед? Има ли по-поносимо изследване, но също толкова надеждно като диагностика?
– Колоноскопията е единственото средство за диагностициране и евентуалното отстраняване на полипи. Не съществува друго изследване на цялото дебело черво, с подобна диагностична стойност.

– Има ли обяснение защо при някои пациенти полипите са рискови за развитие на злокачествено заболяване, а при други – не?
– Рискът или по-скоро потенциалът на злокачественост при полипите се определя от техния хистологичен тип – има такива, възможността за израждане при които е минимална, но има и такива, при които вероятността за израждане е от порядъка на 10%; видът на полипа може да се определи единствено с хистологично (микроскопско) изследване, след като се отстрани целият полип или се вземе биопсия от него. Вероятността за израждане зависи и от начина на хранене, начина на живот (рисковите фактори) и не на последно място наследствено предразположение.

– Вие какво мислите за дисбактериозата?
– С термина дисбактериоза означаваме отклоненията в нормалната флора на дебелото черво. Здравият, нормално хранещият се организъм, няма нужда от допълнителен прием на пробиотици. Те се съдържат достатъчно в естественото кисело мляко (онова, което вкисва за няколко дни). Доколко дисбактериозата е “измислена от фармацевтичните фирми” говори фактът, че при продължителен прием на антибиотици в някаква друга връзка, работата на червата се нарушава (разстройство или запек), които отзвучават бързо при прием на пробиотици. С това, разбира се, не трябва да се прекалява, защото здравият организъм преодолява това състояние и сам, но малко по-бавно.

– Каква е разликата между фистула и фисура? С какви симптоми се проявяват двете заболявания?
– Всъщност единствената прилика е мястото, на което се развиват – в областта на ануса. Фисурата представлява хронична “цепнатина” на стената на ануса, силно болезнена, докато фистулата е подкожен канал, който се отваря на кожата около ануса, с периодично изтичане на гной.

– Какво лечение прилагате при хемороиди?
– Лечението бива медикаментозно или радикално. Премахването на хемороидите се извършва със специализирана апаратура, която позволява хемороидалните възли да се отстранят или “изгорят” в амбулаторни условия. Това става в рамките на 2-3 минути. Основните неоперативни методи, използвани в клиниката, са: лигиране или налагане на еластично пръстенче върху хемороидалните възли, което води до прекъсване на кръвоснабдяването и спонтанното им отпадане за около седмица. Криодеструкция – прилага се прецизно и селективно “замразяване” на хемороидите, при което те “загиват” по време на процедурата, след което обработената тъкан се отделя спонтанно от организма. Инфрачервено или лазерно коагулиране на хемороидалните възли – използва се способността на определен спектър на светлината да предизвиква коагулация на белтъчните молекули. Разбира се, няма универсална или “по-добра” методика. Правилно подбраното и извършено лечение е ключът към добрите резултати. Нерядко се налага отстраняване на различните хемороидални възли чрез съчетаване на няколко методики при един и същ пациент.


– Какви са начините за профилактика?
– Основният начин за профилактика е балансираното хранене, богато на баластни вещества, достатъчен прием на вода.