Анална фисура

Аналната фисура представлява „цепнатина“ или раничка локализирана в аналната област. При неправилно или ненавременно лечение, тя се превръща в хронична и трудно лечима язва, като понякога се налага и оперативно лечение. Това е едно от най-често срещаните проктологични заболявания, често бъркано с хемороиди, поради сходната клинична картина.

Най-често “цепнатината” се появява по средната линия на задната половина на аналния периметър.

Причина са затруднения в изхождането, като запек или диария, локални възпаления на ануса, анален секс, но подобен проблем може да възникне и при други заболявания и състояния, като нарушена работа на сърдечно-съдовата система, псориазис, инфекциозни заболявания и др..

Оплаквания и симптоми

Аналната фисура може да се прояви на всяка възраст и при двата пола. Остра болка и кървене при изхождане и след това, както и затруднено изхождане са оплакванията, с които пациентите попадат в лекарския кабинет. Понякога фекалиите също имат малки примеси на кръв.

Лечение

Лечението на аналната фисура започва с точната диагностика, тъй като оплакванията често се припокриват с тези при вътрешни или външни хемороиди, а лечението често е коренно различно. В началните стадии е консервативно и без оперативна намеса. С напредване на заболяването, възможностите на медикаментозното лечение се изчерпват и се налага хирургична намеса.

Основна цел при консервативното лечение е да се нормализира изхождането. Добавката на храна богата на фибри както и използването на средства, които да “омекотят” изпражненията са чести препоръки. Медикаментозно се стимулират локалните оздравителни процеси. Общият комплекс от консервативно мерки гарантира добър резултат от лечението в над 70% от случаите.

Важно е да се консултирате със специалист, за да се диагностицира правилно болеста и да се реагира своевременно преди да се наложи оперативна намеса.